ExamenstressNog even en het is weer... examen. Kinderen maken langzaamaan kennis met examens, ze krijgen de eerste toetsen al in de lagere school. Sommigen blijven heel kalm, anderen kunnen echt niet om met de stress.
Ook voor de ouders die studerende kinderen hebben voorwaar geen pretje. Met deze pagina willen wij vanuit het oudercomité jullie een hart onder de riem steken. Met zelf ondervonden praktijkervaringen of tips van elders willen we elke ouder en studerende leerling in de beste omstandigheden over de finish krijgen. Het is heel belangrijk hoe je met deze examenstress als ouder omgaat. Merk je dat je kind stress heeft, probeer dan onderstaande tips. Twijfel je over je studierichting? Kijk onderaan naar de online test welke richting en welke school jou het best past. |
|
Drie op de vier kinderen hebben last van examenstressEén op de zeven leerlingen heeft 'veel' last van stress, zes op de tien 'een beetje'. Kinderen slapen slecht, zijn lastig, onhandelbaar en hebben buikpijn. Opvallend is dat een op de tien ook agressief gedrag vertoont. Dat blijkt uit een enquête van TNS Media bij 933 gezinnen in Vlaanderen.
Meisjes erger Volgens de ouders hebben meisjes iets meer last van stress dan jongens. Stress komt vaker voor bij ASO-leerlingen. Naarmate de leerlingen ouder worden, hebben ze ook meer stress. "Veel" Psychotherapeute Inge Provost vindt het cijfer van drie op vier met stress hoog: "Dit is veel. We mogen dit cijfer niet minimaliseren, omdat stress een negatieve invloed heeft op de mentale en cognitieve ontwikkeling." Agressief Als een kind stress heeft, uit zich dat vooral in zenuwachtig zijn. Kinderen slapen tijdens de examens ook slecht, zijn lastig, onhandelbaar en hebben buikpijn. Vrijaf Overigens hebben bijna vier op de tien ouders met een kind tussen 12 en 15 jaar al eens vrijaf genomen tijdens de examens. (belga/mvl) Hoe moet je studeren?
Onderzoek toont aan dat je best in blokken van 30 tot 40 minuten studeert en dan 5 à 10 minuten pauzeert. Aan het einde van een sessie van drie of vier uur, moeten studenten een half uurtje pauzeren.
Verdeel elke dag in drie stukken: ochtend, namiddag en avond. Zo kom je tot 21 blokken per week. Bekijk dan al het studiemateriaal en verdeel het over de blokken die je hebt. Je moet je kinderen minstens 6 blokken per week vrij gunnen. Laat ze met iets makkelijk beginnen als ze moeite hebben de boeken op te nemen. Periode De leerkwaliteit piekt tussen het midden van de voormiddag en lunchtijd. De beste tijd om te leren is 's morgens. Net na de lunch verslapt de aandacht. Doe een middagslaapje, als het kan. Enkele minuten indutten volstaan om opnieuw vol energie en concentratie aan de slag te gaan. Tegen drie uur in de namiddag verhoogt de aandacht weer. Eet 's middags matig, zo kan je slaperigheid vermijden. Nachtblokkers hebben ook bepaalde perioden waarin ze zich beter kunnen concentreren: over het algemeen na middernacht, wanneer de meeste mensen slapen, ervaren ze een piek waardoor ze beter kunnen presteren. Studiemethode | Stappenplan Lichaamsbeweging en ontspanningSlechts dagelijks 10 tot 20 minuten bewegen maakt al een groot verschil. Dit zorgt ervoor dat er bepaalde neurotransmitters in de hersenen vrijkomen die je humeur verbeteren. Verder vermindert het gespannen spieren, verbetert het de slaap en zorgt het voor een lager niveau van het stresshormoon cortisol.
Relaxatietherapieën Yoga, massage en meditatie kunnen helpen angstaanvallen te beperken. Probeer eens met je kind volgende oefening: sluit je ogen en adem diep in. Zoek naar bepaalde plekken waar je gespannen bent en probeer deze spieren te ontspannen. Beeld je in dat de spanning verdwijnt. Focus je op elk lichaamsdeel en denk ondertussen dat je spieren warm, zwaar en ontspannen worden. Na 20 minuten haal je diep adem en stretch je. Sport Een lichaam dat weinig of geen zuurstof krijgt, leert slecht. Sluit je bijgevolg niet ganse dagen op, ga naar buiten of doe wat aan sport. De tijd die je buiten verliest, win je snel terug omdat je efficiënter werkt. Neem even pauze na een uur gestudeerd te hebben, dan kan je met dubbel zoveel aandacht terug aan het werk. (lvl) Genoeg slapen Zorg voor ontspanning voor het slapengaan. Kinderen die net voor ze in bed kruipen nog studeren of computeren, kunnen de slaap minder goed vatten. Tussen de tijd dat je stopt met studeren en het slapen gaan, moet minstens 1 uur zitten. Vermijd cafeïne na 18 uur, dit zorgt ervoor dat je onrustig slaapt. Verder hebben jongeren acht uur slaap nodig. Je kan er als ouder op toezien dat ze niet te laat opblijven en dat ze op tijd opstaan . Eten en drinkenGezond eten
Je hersenen verbruiken 20 procent van de energie die je opneemt. Als je gezond eet, kunnen je mentale prestaties verbeteren. Laat je kinderen om de twee à drie uur eten. Ontbijt Je hersenen hebben brandstof nodig en dat begint al 's ochtends. Wie brood met ham of eieren eet, beschikt over eiwitten van de beste kwaliteit en ijzer om zijn voorraad rode bloedlichaampjes aan te vullen. 40 % van het brood bij het ontbijt dient om de hersenen in de voormiddag te laten functioneren. Sportmensen stoppen zich vol met pasta, intellectuelen beter met brood. Een glas melk zorgt voor calcium, maar ook voor kwaliteitsvolle, dierlijke proteïnen en water waarmee de hersenen kunnen rehydrateren. Zorg voor langzame koolhydraten als bruin brood, yoghurt of muesli. Vier maaltijden Een student die iets uit het hoofd wil leren, moet eerst en voor alles helder zijn. Koffie en vitamine C kunnen dan helpen. Maar een snelle werking houdt tegelijk in dat de duur ervan beperkt is. Om efficiënt te zijn, moet de aanvoer van energie in de tijd gespreid zijn. Begin niet zomaar iets te eten, want dan scheid je insuline af, wat leidt tot een plotse daling van de bloedsuikerspiegel: hypoglykemie. Respecteer de chronobiologie en houd je aan 4 maaltijden per dag. Snacks Een gezonde voeding betekent betere resultaten. Vermijd de inname van snelle suikers als snoep, gebak of wit brood . Als je tijdens het examen wat wilt eten, kies dan liever voor langzame koolhydraten in de vorm van een banaan of een volkorenboterham, maar ook (gedroogd) fruit, mueslirepen of noten. Genoeg drinken Als je lichtjes gedehydrateerd bent, krijgen je hersenen minder bloed waardoor je hoofdpijn en concentratieproblemen krijgt. Kijk erop toe dat je kinderen genoeg drinken en varieer met water, smoothies, melk en fruitsap, aquarius. Vitamines Wat hoort er op elke studentenmenu? Weinig verzadigde vetten en rood vlees. Wel veel fruit, groenten en vis. Vitamines en mineralen zijn essentieel, een tekort ervan maakt dat er minder concentratie is en je sneller moe wordt. Een multivitaminepreparaat kan helpen om de lastige periode door te komen. Genoeg ijzer De helft van de meisjes tussen 15 en 18 jaar heeft een tekort aan ijzer. Zelfs een klein tekort kan het geheugen beïnvloeden. Laat je kinderen dus genoeg rood vlees, spinazie en ontbijtgranen eten zodat ze genoeg ijzer binnen krijgen. D-DayIn het examenlokaal moeten studenten een comfortabele houding aannemen en een paar keer diep ademhalen om spanning te voorkomen. Als ze aan hun examen beginnen, kunnen ze best eerst alles lezen en bedenken hoeveel tijd ze mogen spenderen aan elke vraag of onderdeel. Daarbij is het belangrijk tijd over te laten om alles na te lezen. Ze beantwoorden best eerst de vraag waarvan ze het antwoord meteen weten, daarna pas de moeilijke vragen.
Als ze een paniekaanval voelen opkomen, moeten ze hun pen neerleggen, hun ogen sluiten en traag ademhalen. Dan lichtjes met hun armen schudden en iets zeggen om zichzelf aan te moedigen. Wat ook kan helpen, is zich in te beelden dat ze op een plek zijn waar ze zich goed voelen. (ep) |
Tips tegen examenstress bij uw kind• Enkele gezinsafspraken kunnen ervoor zorgen dat het kind zich optimaal kan concentreren (geen klussen, geen bezoek).
• Praat niet voortdurend over de examens. • Vooral ook tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig. • Wie studeert, krijgt vlugger honger. Zorg voor een stevig ontbijt, evenwichtige en gevarieerde maaltijden. • Doe samen met uw kind eens iets ontspannends. • Zorg voor een goed verlichte en verluchte studeerplaats, ver weg van lawaai. • Stel realistische verwachtingen. • Gebrek aan interesse van de ouders kan aanleiding geven tot geringe inzet. Hang het examenrooster in de keuken uit. Zo toont u dat u hem volgt. • Blijf altijd rustig. De angst en zenuwen van uw kind kunnen u besmetten. Ouders die zelf panikeren, verhogen de onzekerheid bij hun kind. • Tijdens een toetsperiode zijn kinderen wat opvliegender of vlugger geraakt. Hou daar rekening mee. • Praat over je stress. Bijvoorbeeld met een ouder, docent, mentor of ervaren studiegenoot. • Probeer om niet te perfectionistisch te zijn. Als je veel te hoge eisen aan jezelf stelt, geeft dit veel spanning. • Ontspanningsoefeningen kunnen rust geven. • Zorg voor een evenwicht tussen studeren en ontspanning, zorg voor afwisseling. • Een kalmerend middel of een slaapmiddel is uit den boze. Je wordt er suf van terwijl je juist alert wilt zijn. Om goed te slapen kun je beter je toevlucht nemen tot ontspanningsoefeningen. Teleblok: ook voor oudersGooit je kind zijn boeken in het rond? Loop je zelf de muren op van de stress? Kortom, heb je nood aan een anonieme babbel? Heb je twijfels of vragen?
Aarzel niet en stel je vragen aan je leerkracht, docent, monitor of studentendienst. Kun je nergens terecht en wil je je verhaal anoniem vertellen of gewoon even je hart luchten? Bel dan Teleblok op 0800 13 14 4. Een luisterend oor staat voor je klaar van 27 mei tem 24 juni 2010, telkens van 14 tot 23 uur. De oproep komt niet op de factuur, dus je telefoontje is volledig anoniem. Als Teleblok niet bereikbaar is, kun je steeds terecht bij Tele-onthaal op het nummer 106. Contact adressenDe Dames Humaniora: [email protected]
Tel.: 03/233.96.16 Fax: 03/234.12.47 De Dames Basisschool: [email protected] Tel.: 03/234.02.68 Fax: 03/226.53.18 CLB: Marianne Cuypers Wim de Vos Anne Leye Campus CENTRUM http://www.vclbdewisselantwerpen.be/ Hallershofstraat 7, (B) 2100 Deurne Tel. 00 32 (0)3 285 34 50 - Fax 00 32 (0)3 285 34 51 09u00 - 12u00 13u00 - 16u00 NieuwsbriefHet oudercomité beschikt niet alleen over een website maar nu ook over een nieuwsbrief.
De komende activiteiten, resultaten van vergaderingen,practische tips van ouders,.... u komt het allemaal te weten via de site en nu ook via je mailbox. Inschrijven StudiekiezerDe Vlaamse onderwijskoepels hebben een website gelanceerd met informatie over alle vormen van onderwijs in Vlaanderen. Leerlingen die twijfelen over hun studies kunnen op de website ook hun interesses aanklikken om een gepaste studierichting te vinden.
De website biedt informatie aan over alle studierichtingen in Vlaanderen. Alle onderwijsvormen en -types komen aan bod.Ook alle adressen en toelatingsvoorwaarden zijn er terug te vinden. Je bent 6de jaars basisschool -> secundair onderwijs Je bent in de 2de graad van het secundair onderwijs Je bent laatste jaars humaniora -> hoger onderwijs /univ |